Første møte med elektriker fra Elteam AS.

Da har vi vært hos Elteam AS for å utarbeide løsninger på stikkontakter, lyspunkter og brytere i huset.

Første oppgave var å tenke over hvor mange stikkontakter vi skulle ha og hvor de skulle plasseres? I pristilbudet vi fikk fra Elteam AS, sto det hvor mange stikkontakter vi hadde tilgjengelig i hvert enkelt rom. For oss virket det som overflod av stikkontakter (!), men etter å ha forhørt oss med andre ferske nybyggere, så kan man visst aldri få nok stikkontakter! Ut i fra byggeforskriftene er det også regler på hvor mange kontakter og punkter det skal være i de forskjellige rommene. Med det i tankene(utenom å vite eksakt hva reglene sier) satte vi oss ned dagen før møtet og gikk gjennom huset, rom for rom. Vi har jo en viss ide om hvordan vi skal møblere og hvilke møbler vi ønsker å ha i de forskjellige rommene. Deretter markerte vi stedene hvor vi mente det ville være praktisk å plassere stikkontaktene.

Befaring Norske Hus Magnus Krog


Anne snakket også med en venninne som nettopp har bygd hus, og fikk noen gode ideer av henne. Man må forsøke å tenke seg til hvordan man skal møblere, men også ift om man ønsker å endre noe i fremtiden. For eksempel en større sofa eller en 3+2 seter, i stedet for hjørnesofa som vi skal ha. Dersom man ikke planlegger godt kan det hende flere av stikkontaktene forsvinner bak sofa, seng, nattbord etc, eller at man ikke kan sette senga helt inntil veggen fordi det er en stikkontakt i veien.
Vi skal også ha en utleiedel i sokkelen. Her er det ikke sikkert de møblerer slik som vi har sett for oss, så vi forsøkte å plassere de ut fra flere forskjellige alternativer.

 

Møtet med Kenneth fra Elteam var veldig hyggelig og tok ikke lange tiden. Han hadde sett over tegningene før vi kom, og markert de områdene han mente egnet seg best. Great minds think alike! Vi hadde tegnet inn omtrent det samme (til og med ift oppheng av julestjerner), så her var det ikke mye ekstra å komme med. Likevel hadde han noen gode ideer som vi inkluderte, og vi hadde noen plasseringer av stikkontakter, spesielt på kjøkkenet, som vi ønsket å ha med.

Det vanskeligste med møtet, i følge Anne, var plasseringen av lyspunkt over spisestuebordet! Kenneth sa det ganske enkelt, her må man ha det på cm for at det skal bli fint! Så vi må altså vite plasseringen, og eksakte mål, på bordet før vi kan gi beskjed om hvor lyspunktene skal være. Vi skal ha nytt bord, så her må vi være tidlig ute med å bestemme oss! (og det uten å se huset i sin helhet).
Heldigvis kan dette vente litt til..

Vi gikk også gjennom plassering av lysbrytere og hvor vi ville ha muligheter for dimming. Belysning i tak, spotter og taklamper, samt utebelysning. Her hadde Kenneth full kontroll og kom med mange gode forslag vi ikke hadde tenkt på. Vi merket også at når det kommer til belysning og spotter i taket, så har fagpersoner som Kenneth mye mer erfaring og kunnskap enn hva vi har. Vi kom med innvendinger og forslag, men Kenneth hadde gode argumenter og ideer for hva som var lurt.  

Det er viktig å være tidlig ute for å forhindre fordyrende endringer underveis i byggeprosessen. Byggeprosessen av selve huset har ikke kommet så langt enda, grunnmuren i sokkeletasjen er snart ferdig -likevel prøver vi å være tidlig ute for å forhindre at det oppstår fordyrende endringer av at vi er for sent ute med de valgene vi tar.

 

Tidligere blogginnlegg kan du lese her.

 

Magnus og Anne.

 

Magnus Krog

Date written 27.06.2017 13:17.Changed 27.06.2017 13:24.

This site uses cookies. For more information click here.